2012 Juli/Augustus Keldervloer

De start van de kelderbouw hebben we vanuit de camping op het blog kunnen zetten, gedurende een van de schaarse momenten dat we daar internet hadden. Helaas werd internet niet beter, dus dan nu thuis het blog bijwerken en vooral foto's plaatsen.

De graafmachine is natuurlijk niet vanzelf op onze bouwplaats gekomen, maar donderdag-middag de 26e op een aanhanger afgeleverd.
Wij ons afvragen hoe ze hem van de aanhanger krijgen, maar hij reed er gewoon zelf af op 2 rijplaten.
Heel eenvoudig dus (maar het zag er wel echt eng uit).

 


Het eerst werd de regenwaterleiding opgegraven, zoals op het vorige blad aangegeven. Nadat deze was gevonden werd verder gegaan met het bepalen van waar de bouwinrit moest komen en het opgraven van de waterleiding. Weten waar het water lag was van belang omdat er eind van de week water nodig was, maar ook opdat deze niet per ongeluk kapot gegraven zou worden. Gelijk werd per ongeluk een aansluiting voor telefoon gevonden.
Vrijdagmorgen om 7uur werd verder gegaan met het afgraven van de vruchtbare laag van de grond. Normaal 30 tot 40 cm dik, maar hier het dubbele tot wel een meter dik. Geen probleem, alleen moeten de boven en ondergrond apart worden opgeslagen om deze later weer in de juiste volgorde terug te kunnen plaatsen. Dat wordt dus een extra opslag helemaal aan de andere kant van ons tuintje.
De baas van Olmscheider Bau is inmiddels de vijfde generatie van de familie Berg die het bedrijf runt. De net geboren zoon wordt mogelijk de zesde generatie. Maar omdat de vijfde generatie een weekje op vakantie gaat, mag de vierde generatie het roer een weekje overnemen. Hier staat Lex met Berg senior een aantal zaken door te nemen, terwijl junior aan het uitzetten, meten, nameten en controleren is.
Aan het eind van de ochtend is het terrein verandert in een slagveld met gaten, kuilen en overal bergen grond. Een logistieke puzzel voor de kraanmachinist; hoe krijgt hij met zo min mogelijk bewegingen de bouwput gegraven en de lagen grond gescheiden. De arm van de graafmachine is te kort om vanuit de bouwput in één keer de grond op de juiste hoop te leggen, maar hij doet dit toch erg handig, zonder zichzelf klem te werken.
Bij het bestellen van gebroken steen uit de lokale steengoeve (die bijna letterlijk om de hoek ligt), blijkt dat deze vanaf vanavond gesloten is vanwege vakantie. Dan maar even stoppen met graven en eerst een paar ritten naar de groeve voor de juiste maat gebroken steen. Er worden 3 vrachtwagens vol gereden en om 16uur is er voldoende binnen om niet vast te lopen met het werk.




Week 2; Maandag 30 juli 2012

Het eerste wat maandagmorgen vroeg gebeurd is het afleveren en plaatsen van een bouwkeet. Met het weer in de Eifel geen overbodige luxe om in ieder geval tijdens de schaft even droog te zitten. Maar tot nu toe hebben we geluk met het weer, 24 graden met een zonnetje en wat wolken voor af en toe wat schaduw. Zonnebrand is nu harder nodig dan regenkleding.

Het graven gaat verder. Na de toplaag komt de ondergrond vrij, deze bestaat uit klei met stenen. Deze laag is keihard, zelfs zo hard dat er een andere bak aan de graafmachine moet. De kleinere bak met tanden krijgt de grond wel los, maar er moet flink kracht gezet worden. Op de foto zijn mooi de sporen te zien die de tanden maken in de grond. Het begint inmiddels een al een hele kuil te worden.


Dinsdag wordt verder gegraven en begint de bouwput op diepte te komen.
Rond het middaguur komen Marjon haar broer Erik met zijn vrouw Anne en de kinderen Lucas en Michael langs. Omdt het mooi weer is in de Eifel zijn zij een paar dagen eerder teruggekomen uit Frankrijk om even te komen kijken. Ze hebben de tent opgezet op de camping waar ook Marjon haar vader zijn caravan heeft neergezet.

Uiteraard komt ook Marjon haar vader mee om te kijken. Hij staat sinds het weekend op een camping aan de Prum, helaas niet op de camping beneden aan de berg waar wij onze caravan hebben, want deze is vol vanwege het hoogseizoen.
Behalve de inmiddels forse bouwput en de grote bergen grond op het terrein is er nog niet veel te zien. Maar voor de jongens is het natuurlijk wel spannend om vanuit de bouwput te kijken hoe de graafmachine aan het werk is.
Op woensdagmorgen 1 augustus wordt het betonijzer afgeleverd. Een aantal grote matten, losse staven, gebogen staven en zogenaamde korven (stukken matten die in een bepaalde vorm voorgebogen zijn).
Helaas onbreken de afstandhouders, dus de leverancier mag de volgende dag nog een keer terugkomen. Verder klopt het en kan alles verwerkt gaan worden, maar eerst nog wat graven.

Nadat de bodem van de bouwput zo vlak mogelijk en op de juiste diepte is gemaakt, kan begonnen worden met de riolering en drainage. IJzeren staven markeren waar het riool door de betonvloer moet komen, een spuitbus markeert de loop van de leidingen. Waar de graafmachine niet meer kan komen moet met een houweel verder worden gewerkt, zo hard is de grond. Naast het hoofdriool een drainage leiding, met vulkaangrid verpakt in een specaal doek om verstoppen en dichtslibben te voorkomen.

Het laatste laagje boven de riolering wordt opgevuld met de vrijdag gehaalde gebroken stenen uit de groeve. Vervolgens wordt het grootste deel van de resterende gebroken stenen in de bouwput gebracht.
De stenen worden gelijkmatig verdeeld over de bodem van de put in een laag van ongeveer 20 cm dik. Deze laag is er voor het verstevigen van de fundering en gelijk om eventueel grondwater via de ruimten tussen de stenen te kunnen afvoeren naar de drainageleidingen. Nadat de laag stenen op de juiste hoogte is gebracht, wordt deze verstevigd en vlak gemaakt met een trilwals.

Nadat de gewalste vloer is nagemeten en de laatse oneffenheden zijn opgevuld met de kleine vulkaanstenen, kan begonnen worden met de houten bekisting van de betonvloer. Grote dikke ruw gezaagde planken vormen de buitenkant van de bekisting. Aan de binnenkant hiervan worden stroken isolatieplaten aangebracht. Deze platen zijn niet alleen voor isolatie, maar door ze op de juiste hoogte aan te brengen aan de planken is gelijk de betonhoogte bepaald.

Op donderdagmorgen wordt begonnen met de isolatie van de betonvloer. Als eerste wordt op de gewalste stenen een plastic folie aangebracht, deze folie is tegen optrekkend vocht. Op deze folie worden de isolatieplaten aangebracht en dit wordt afgedekt met een tweede laag folie.
Op de foto zijn de laag stenen, de folie, de isolatieplaten en de isolatie tegen de wand van de bekisting te zien. Her en der steken de rioolbuizen hier doorheen.
Op vrijdagmorgen worden de laatse restjes isolatie aangebracht en de tweede laag folie geplaatst. Nadat ook de rand met isolatie op de juiste hoogte is afgewerkt, kan begonnen worden met het aanbrengen van het betonijzer. Eerst de grote matten leggen en dan aan de hand van de tekeningen van de constructeur extra verstevigingen aanbrengen op plaatsen waar dit nodig is. Zaterdag wordt gestort, maar het betonijzer is vrijdag nog niet helemaal klaar.
Nadat zaterdagmorgen de laatste restjes betonijzer zijn geplaatst kan rond 10uur begonnen worden met het storten van het beton.
De betonpomp arriveert even voor tienen en even na tienen komt de eerste betonwagen. Nadat de wagens op de juiste plaatsen zijn opgesteld, kan het storten beginnen.

Na een minuut of twintig is de eerste betonwagen leeg en zijn de eerste 7 a 8 kuub beton gestort. Dankzij de betonpomp met zijn lange arm gaat het storten vliegensvlug. Nog maar 3 betonwagens te gaan. De volgende staat inmiddels al gereed om zodra de eerste weg is zijn lading beton te lossen.

Er zijn 4 man aan het werk met het aanbrengen van het beton.
De man langs de kant bestuurt met een afstandsbediening de betonpomp, hij regelt de hoeveelheid beton en verplaatst de arm over de te storten vloer. Eén man bedient de slang van de betonpomp, dat beton op de juiste plek en de juiste dikte gestort wordt. De derde man meet of er genoeg beton is en werkt tussendoor de bovenlaag glad af. De laatse man zorgt er met een
trilnaald voor dat het beton echt in alle hoeken en kieren loopt.
Na ongeveer 2 uur zijn 4 wagens beton gestort en is de betonvloer vol gestort, getrild en gladgestreken.
Materialen schoonmaken, wat voor de betonpomp nog een enorme klus blijkt te zijn, en de keldervloer is gereed. In het weekend kan hij uitharden en dan kan maandag gestart worden met het metselen van de muren.


Nu alleen nog afwachten of deze verse betonvloer ook versierd wordt met kattenpoten, zoals gebruikelijk schijnt te zijn in de Eifel.
De eerste kat is al als verkenner gespot.

1 opmerking:

  1. WOW het gaat super hard! Volgende week komen wij ook even kijken hoor ;)

    BeantwoordenVerwijderen